+ - +
|
Bild av musikinstrument och notbok Folkmusikkommissionens notsamling
och Musikmuseets spelmansböcker
|

Söktips

Du behöver inte skriva in hela ordet du söker efter - det räcker med en del, t.ex. talleb eller eback för att hitta tallebacken. Detta kan du utnyttja om du inte vet exakt hur ett ord eller namn stavas, eller om det finns flera alternativa stavningar, t.ex. kan du söka på larinet för att finna både klarinett, clarinet och clarinetto. Du behöver inte heller bry dig om stora/små bokstäver vid sökning.

Om du inte vet hur ett namn, en ort eller en titel stavas kan du använda ungefärlig sökning. Då hittar du närliggande stavningar. Om du t.ex. vill hitta en Lundkvist men inte vet hur efternamnet stavades kommer ungefärlig sökning att finna Lundkvist, Lundqvist och Lundquist (men även Sundkvist och Lindkvist, som ju också bara skiljer sig åt på en bokstav).

Om du vill hitta vistexter kan du söka på =str för att hitta alla. Tecknet = gör att du bara hittar det exakta ordet "str" och inte t.ex. Strömstad. Vistexter anges nämligen med en siffra följd av "str", t.ex. "2 str" för två strofer. För att bara hitta vistexter från ett visst landskap kan du söka efter t.ex. =str dalarna

Läs även sökhjälpen för att lära dig hur du kan förbättra och effektivisera dina sökningar.

+ - +